Herbata czerwona

Czerwona herbata Pu-erh uprawiana jest w prowincji Yunnan od prawie 2000 lat, a jej produkcja do dziś jest pilnie strzeżoną tajemnicą chińskich plantatorów. Proces powstawania tej herbaty jest złożony i długotrwały, aby zachować jak najwięcej cennych składników. Pu-Erh uzyskuje swoje właściwości podczas dojrzewania w ziemnych grotach. Herbaty te leżakują zwykle nie dłużej niż rok, wyjątkiem jest Pu-erh, która może „dojrzewać” nawet 50 lat. Ich suche liście są niemal czarne z brązowawym odcieniem, a napar ma kolor czerwonobrązowy. Pu-Erh jest poddawana częściowej fermentacji, łączy w sobie zalety herbat czarnych i zielonych. W celu złagodzenia specyficznego smaku i zapachu, wzbogaca się ją naturalnymi dodatkami, jak owoc grejpfruta czy żurawiny. Zawiera wiele związków mineralnych i mikroelementów, teiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych oraz białka. Dzięki dużym ilościom polifenoli, ułatwia trawienie i przyspiesza spalanie tłuszczu więc jest niezastąpiona w trakcje diet. Czerwona herbata obniża cholesterol, wzmacnia wątrobę, poprawia krążenie i obniża ciśnienie. Poprawia pamięć i koncentrację oraz działa kojąco na nasze samopoczucie.