Herbata czarna

Herbata czarna liściasta – dobry wybór niezależnie od okazji.

Herbata czarna liściasta pochodzi z licznych plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Jest jedną z najbardziej popularnych herbat w naszym kraju. Otrzymywana jest w wyniku poddania fermentacji herbaty zielonej liściastej wysuszonej w gorącym strumieniu powietrza. Daje napar o intensywnej barwie, bardzo wyrazistym smaku oraz przyjemnym aromacie. Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo – w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty przewożonej kliprem do Anglii.

Zdrowa i ekskluzywna herbata na prezent – sprawdź, co przygotowaliśmy

Herbata czarna liściasta działa pobudzająco (zawiera dużo teiny), ale obniża ciśnienie we krwi. Z kolei zawarte w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatkowo hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych, a zawartość fluoru pomaga chronić zęby przed próchnicą. Herbatę czarną liściastą należy zalewać gorącą wodą (ok. 95°C) i parzyć od 3 do 5 minut. Uwaga! Zbyt długie parzenie herbaty sprawia, że wydzielane są garbniki, przez które napar staje się gorzki.