Krzew Rooibos (czerwonokrzew) rośnie na ekologicznie czystych wzgórzach regionu Cedaberg, na Przylądku Dobrej Nadziei, w Południowej Afryce. Tereny te są naturalnym miejscem wegetacji tej rośliny, dzięki temu nie potrzebuje ona żadnych sztucznych nawozów stymulujących rozwój. Herbata Rooibos również jest całkowicie naturalna i ekologicznie czysta. Krzew osiąga wysokość 1,5 metra, kwitnie na żółto, a jego igiełkowate liście i gałązki wydzielają miły zapach, któremu dorównuje smakiem sporządzony z nich napar. Listki są rozdrabniane i suszone – tak powstaje zielony Rooibos. Gdy rozdrobnione listki podda się 8-24 godzinnej fermentacji, wówczas zmieniają swoją barwę na czerwono-brązową i pozyskują owocowy aromat. Na koniec suszy się je na słońcu do momentu, aż wilgotność spadnie do 10%. Tak powstaje Rooibos czerwony.
Sweetbush to herbata ze zmielonych listków, cienkich gałązek i nasion czerwonokrzewu. Ma dokładnie te same właściwości jak jej „siostra” Rooibos; dodatkowo posiada w swym składzie witaminy A, E oraz cały wachlarz z grupy B. Jest bardziej słodka i esencjonalna, ma ciemniejszy napar i lepiej się „komponuje” z kandyzowanymi owocami, kwiatami i innymi herbacianymi dodatkami, szybciej wchłaniając ich aromat i hojnie oddając w naparze. Sweetbush jest zatem doskonałą bazą do sporządzania herbacianych mieszanek.
Popyt na herbaty z czerwonokrzewu nieustannie wzrasta we wszystkich częściach świata, dając doskonałe świadectwo jakości i walorów smakowych tego napoju. Poza Południową Afryką, herbata zyskała niezwykłą popularność w Japonii, Niemczech, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych Ameryki, w rejonie Pacyfiku i na Dalekim Wschodzie. Jest to napój nietypowy, niespokrewniony z tradycyjnymi herbatami, o dobroczynnym działaniu zdrowotnym. Nie zawiera żadnych środków konserwujących i barwników, dzięki czemu ma doskonały, naturalny, miodowy smak i słomkowy kolor. Wyróżnia się łagodnością i brakiem typowego w herbatach zielonych lub czerwonych posmaku goryczy. Herbata ta łączy w sobie najlepsze zdrowotne cechy herbaty czarnej, owocowej i ziołowej. Można ją podawać jako napój orzeźwiający, tak na gorąco, jak na zimno bez ograniczeń, o dowolnej porze dnia, bo nie zawiera kofeiny. Bez ograniczeń mogą ją pić również dzieci, nie wyłączając w tym i niemowląt oraz osoby chore na nerki. Rano pobudzi organizm do życia, w ciągu dnia ugasi pragnienie, a wieczorem uspokoi, odpręży i pomoże zasnąć. Szczególnie polecana jest osobom nerwowym, cierpiącym na bóle głowy, zaburzenia rytmu snu, napięcie nerwowe, łagodne stany depresyjne i nadciśnienie.
ROOIBOS I SWEETBUSH, A ZDROWIE
Odświeżający i smaczny napój z czerwonokrzewu to także doskonałe codzienne wsparcie dla Twojego zdrowia. Od czasu, gdy po raz pierwszy odkryto jego właściwości łagodzące objawy kolki jelitowej u niemowląt, badacze wciąż odkrywają nowe aspekty jego korzystnego wpływu na zdrowie.
HERBATA Z CZERWONOKRZEWU JEST ANTYOKSYDANTEM
W odrębnych badaniach przeprowadzonych w PROMEC pod auspicjami Medycznej Rady Naukowej przez panie Jeanine Marnevic i Petrę Snijman dowiedziono, że Roiboos oraz zielony (niepoddawany fermentacji) Roiboos (Aspalathus linearis) zawiera niezwykle silne antyoksydanty, zapewniające ochronę przed mutacją komórek, które prowadzą do chorób tak groźnych jak nowotwory złośliwe. Roiboos obfituje w polifenole, które pomagają chronić ciało przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki – niebezpieczne cząsteczki, atakujące zdrowe komórki i osłabiające odporność wobec chorób, co prowadzi do rozwoju – obok wielu innych schorzeń – miażdżycy, chorób reumatycznych, chorób serca, raka, cukrzycy czy starczej demencji. Badania prowadzone na Wydziale Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Stellenbosh wykazały, iż pod względem zawartości polifenoli, napar z czerwonokrzewu nie ustępuje zielonej herbacie, od dawna uważanej za niezwykle bogate źródło zwalczających choroby antyoksydantów. Jest szczególnie bogaty we flawonoidy, takie jak luteolina, kwercyna, izokwercyna i rutyna. Luteolina i kwercyna działają silnie przeciwskurczowo, co potwierdza kojący wpływ Roiboosa na niemowlęta cierpiące na kolkę jelitową. Luteolina, kwercyna, izokwercyna i rutyna są silnymi antyoksydantami (przeciwutleniaczami). Rutyna (witamina P = przepuszczalność) sprzyja zdrowiu i prawidłowym funkcjom naczyń włosowatych. Kwercyna zapobiega utlenianiu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), dzięki czemu wspomaga leczenie miażdżycy. Glikozydy flawonowe, takie jak orientyna, izoorientyna, witeksyna i izowiteksyna działają antyoksydacyjnie i obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Właśnie tym bezkalorycznym „słodzikom” Roiboos zawdzięcza charakterystyczny słodkawy smak. Również aspalatyna i notofagina, bezkaloryczne związki słodkie, są silnymi anktyoksydantami. Afrykański krzew jest jedynym znanym źródłem aspalatyny.
POMOC W LECZENIU CUKRZYCY I NADWAGI
Luteolina, kwercyna, izokwercyna i rutyna odgrywają też istotną rolę w łagodzeniu następstw zaburzeń cukrzycowych. Związek niefenolowy – pinital, pozwala obniżyć poziom cukru we krwi. Napar z czerwonokrzewu wspomaga przemianę materii. Dzięki zawartości naturalnych „ słodzików” ma słodkawy smak, nie trzeba go słodzić, jest praktycznie bezkaloryczny i może wspomagać osoby na niskokalorycznej i bezcukrowej diecie.
CZERWONOKRZEW JAKO ŚRODEK PRZECIWSKURCZOWY
Dzięki uspakajającemu wpływowi na niemowlęta, odkrytemu przez pielęgniarkę z Clanwilliam w Republice Południowej Afryki, napar ten stosowany jest jako suplement dla dzieci ze skłonnością do kolki oraz przy skurczach żołądka. Przeciwskurczowe właściwości Rooibosa przypisuje się głównie kwercynie, jednemu z jego podstawowych flawonoidów, który łagodzi także objawy zmęczenia nóg, skurczów mięśni, bólów głowy, nieżytów jelitowo-żołądkowych, zapalenia jelit i dolegliwości menstruacyjnych. Pomaga w przypadkach bezsenności, rozdrażnienia, skokach ciśnienia. Kwercyna działa bezpośrednio na ośrodkowy układ nerwowy -szybko i skutecznie! Ta herbata wypita wieczorem złagodzi niepokój i zapewni dobry sen, a rano poprawi pamięć.
ROOIBOS I ALERGIE ORAZ CHOROBY SKÓRY
Podczas badań prowadzonych w Japonii wykazano, że regularne picie naparu z Roiboosa, u osób cierpiących na stany zapalne skóry, wyraźnie łagodziło swędzenie. Podobnie, dzięki piciu Roiboosa, nastąpiło złagodzenie objawów związanych z trądzikiem i łuszczycą, a także brodawkami i nawracającą opryszczką. Kwasy fenolowo – karboksylowe obecne w tej herbacie posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze – stąd korzystne działanie słabego naparu Roiboosa stosowanego do przemywania skóry „zaognionej” przez alergie oraz pieluszkowe zapalenie skóry, a także trudno gojące się rany. Picie herbaty zmniejsza podatność jamy ustnej na infekcje. Napar zawiera kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy-głównego związku odpowiedzialnego za objawy alergii (katar sienny, astma i egzema), zatem wspomaga organizm w walce z trudnymi do leczenia alergiami.
ROOIBOS I SWEETBUSH DLA MATEK
Ta herbata jest polecana przyszłym matkom – duże ilości dobrze przyswajalnego żelaza, wspomagają organizm w trudnym okresie ciąży i po porodzie. W czasie karmienia piersią Rooibos stymuluje wytwarzanie pokarmu. Rozkurczowe działanie naparu uwolni niemowlę od bolesnych kolek, a mamie pozwoli spokojnie spać. Flawonoidy zawarte w tej roślinie są naturalnymi środkami antydepresyjnymi – pobudzają wydzielanie hormonu serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Wspomoże zatem przytłoczoną licznymi obowiązkami i porodem młodą mamę, skłonną do depresji i wahań nastroju.
ROOIBOS ZAWIERA MINERAŁY NIEZBĘDNE DO ŻYCIA
Szybkie tempo współczesnego życia obniża, znajdujące się w naszym organizmie, zasoby minerałów takich jak wapń, potas, magnez, żelazo, cynk i sód, a także pierwiastków śladowych – miedzi i manganu. Obok wszystkich tych minerałów Roiboos zawiera też fluor, niezbędny dla zdrowia naszych zębów i kości. Zawarte w Roiboosie związki mineralne mają niezwykle korzystny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia, wygląd skóry i włosów, stan zębów i kości. Mikroelementy te biorą udział w wielu procesach metabolicznych, wspomogą pamięć, łagodzą niepokój i zapewniają dobry sen. Roiboos, który nie zawiera kofeiny, cieszy się opinią remedium łagodzącego napięcie nerwowe i bezsenność.
MINERAŁY W HERBACIE Z CZEWONOKRZEWU
Składnik odżywczy | Rola w organizmie | Zawartość w 200 ml |
Żelazo (Fe) | Składnik hemoglobiny, transportującej tlen we krwi | 0,07 mg |
Potas (K) | Niezbędny w procesach metabolicznych | 7,12 mg |
Wapń (Ca) | Niezbędny dla zdrowia zębów i kości | 1,09 mg |
Miedź (Cu) | Bierze udział w wielu procesach metabolicznych | 0,07 mg |
Cynk (Zn) | Niezbędny dla prawidłowego rozwoju i wzrostu oraz zdrowia skóry | 0.04 mg |
Magnez (Mg) | Niezbędny dla prawidłowych czynności układu nerwowego oraz innych procesów metabolicznych | 1,57 mg |
Fluor (F) | Zapewnia zdrowie zębów i kości | 0,22 mg |
Mangan (Mn) | Bierze udział w wielu procesach metabolicznych; niezbędny dla wzrostu i rozwoju kości | 0,04 mg |
Sód (Ns) | Niezbędny dla utrzymania odpowiedniego poziomu płynów oraz równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie | 6,16 mg |
JAK PARZYĆ ROOIBOS i SWEETBUSH?
Do papierowego filtra lub zaparzacza o bardzo drobnych oczkach wsypać 1 łyżeczkę suszu na filiżankę wody. Zalać tzw. białym wrzątkiem ( wrząca woda w pierwszej fazie wrzenia, pełna wirujących pęcherzyków powietrza, wydaje się być biała). Pozostawiamy do zaparzenia na ok. 5 min. Po tym czasie zaparzacz lub filtr wyjmujemy z kubka czy czajniczka i odkładamy na bok (bo Rooibos i Sweetbush można parzyć dwukrotnie, zalewając wrzątkiem wcześniej już parzone listki). Herbatę słodzimy wedle potrzeby cukrem kandyzowanym, syropem owocowym, miodem lub konfiturą. Smaczna jest zarówno na gorąco, jak i na zimno.