Zielona Gunpowder – „Proch Strzelniczy”

Listki tej zielonej herbaty zwijane są w trakcie przetwarzania w malutkie kuleczki. W efekcie przypominają nieco grubo mieloną śrutę, a że ponadto w zetknięciu z gorącą wodą wydają charakterystyczne trzaski, ochrzczono herbatę mianem Gunpowder (proch strzelniczy). Gunpowder najeży do najczęściej pijanych zielonych herbat. Smakuje mocno, cierpko, świeżo a jej szlachetniejsze gatunki charakteryzują się bardzo delikatnym aromatem. Jej jakość często można rozpoznać po wyglądzie: Gunpowder wysokiej jakości ma listki bardzo ciasno zwinięte, podczas gdy listki pośledniejszych gatunków zwinięte są nieco luźniej. Jest to wielka, klasyczna herbata, produkowana nie tylko w ojczystych Chinach, ale również na Tajwanie, a ostatnio także na Cejlonie. Za najlepsze chińskie gatunki uchodzą „Tempie of Heaven”, „Pin Head” i „Green Pearls”. Owa popularna herbata spożywana jest nie tylko w stanie czystym. Na przykład w północnej Afryce klasyczny sposób podawania wymaga dodania cukru i listka mięty. Świeży, silny aromat tej herbaty bardzo dobrze komponuje się w rozmaitych napojach mieszanych. Zwolennicy mrożonej herbaty mogą mieszać Gunpowder’ z sokami lub piwem imbirowym.