Oznaczenia herbat.

Kupując herbatę w specjalistycznych sklepach, często można spotkać się z symbolami literowymi przed nazwą herbaty. Jest to skrót terminów angielskich oznaczających klasyfikację herbaty według wyglądu i rodzaju liści. Podział ten związany jest z wielkością liści, dlatego różnej wielkości liście mogą mieć jednakową jakość. Różnica tkwi w tym, że herbata o mniejszych liściach zaparzy się szybciej. Jeśli za literami określającymi stopień gradacji pojawia się „1” to oznacza to herbatę  najlepszej jakości.

Herbata o  całych liściach:

  • FOP – Flowery Orange Pekoe – herbata zrobiona z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka. Są w niej młode, miękkie, delikatne listki i tipsy (pączki);
  • GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe – herbata ze „złotymi tipsami”, czyli koniuszkami złocistożółtych pączków;
  • TGFOP – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe herbata zawierająca duże ilości złotych tipsów;
  • FTGFOP – Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – herbata z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka o bardzo wysokiej jakości;
  • SFTGFOP – Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – herbata z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka najwyższej jakości
  • OP – Orange Pekoe – herbata o długich, spiczastych liściach, większych od FOP, rzadko zawiera tipsy;
  • P – Pekoe – herbata z krótszych, mniej delikatnych liściach niż OP;
  • FP – Flowery Pekoe – herbata o liściach zwijanych w kulki;
  • PS – Pekoe Souchong – zawierają krótsze i twardsze liście niż P;
  • S – Souchong – herbata o dużych liściach, które zwija się podłużnie otrzymując nierówne kawałki. Często są to herbaty chińskie „dymne, wędzone”

Herbata o łamanych liściach:

W przypadku herbat łamanych do określenia dodajemy literę B – Broken (łamane). Symbole oznaczają dokładnie to samo co w przypadku herbat o całych lisciach,

  • GBOP – Golden Broken Orange Pekoe;
  • TGBOP – Tippy Golden Broken Orange Pekoe;
  • TGFBOP – Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe;
  • FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe;
  • BOP – Broken Orange Pekoe;
  • BP – Broken Pekoe;
  • BPS – Broken Pekoe Souchong.

Odsiewy lub pył:

Są to przede wszystkim najdrobniejsze okruchy liści, które wykorzystuje się do herbat ekspresowych w torebkach, gdyż muszą się szybko zaparzyć. Do ich określenia dodajemy literę F ( od ang. fannings) lub D (od ang. dust)

  • OF – Orange Fannings;
  • BOPF – Broken Orange Pekoe Fannings
  • PF –  Pekoe Fannings
  • BPF –  Broken Pekoe
  • RD – Red Dust;
  • FD – Fine dust;
  • GD – Golden Dust;
  • SRD – Super Red Dust;
  • SFD – Super Fine Dust;
  • BMF – Broken Mixed Fannings.