Kupując herbatę w specjalistycznych sklepach, często można spotkać się z symbolami literowymi przed nazwą herbaty. Jest to skrót terminów angielskich oznaczających klasyfikację herbaty według wyglądu i rodzaju liści. Podział ten związany jest z wielkością liści, dlatego różnej wielkości liście mogą mieć jednakową jakość. Różnica tkwi w tym, że herbata o mniejszych liściach zaparzy się szybciej. Jeśli za literami określającymi stopień gradacji pojawia się „1” to oznacza to herbatę najlepszej jakości.
Herbata o całych liściach:
- FOP – Flowery Orange Pekoe – herbata zrobiona z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka. Są w niej młode, miękkie, delikatne listki i tipsy (pączki);
- GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe – herbata ze „złotymi tipsami”, czyli koniuszkami złocistożółtych pączków;
- TGFOP – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe herbata zawierająca duże ilości złotych tipsów;
- FTGFOP – Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – herbata z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka o bardzo wysokiej jakości;
- SFTGFOP – Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – herbata z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka najwyższej jakości
- OP – Orange Pekoe – herbata o długich, spiczastych liściach, większych od FOP, rzadko zawiera tipsy;
- P – Pekoe – herbata z krótszych, mniej delikatnych liściach niż OP;
- FP – Flowery Pekoe – herbata o liściach zwijanych w kulki;
- PS – Pekoe Souchong – zawierają krótsze i twardsze liście niż P;
- S – Souchong – herbata o dużych liściach, które zwija się podłużnie otrzymując nierówne kawałki. Często są to herbaty chińskie „dymne, wędzone”
Herbata o łamanych liściach:
W przypadku herbat łamanych do określenia dodajemy literę B – Broken (łamane). Symbole oznaczają dokładnie to samo co w przypadku herbat o całych lisciach,
- GBOP – Golden Broken Orange Pekoe;
- TGBOP – Tippy Golden Broken Orange Pekoe;
- TGFBOP – Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe;
- FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe;
- BOP – Broken Orange Pekoe;
- BP – Broken Pekoe;
- BPS – Broken Pekoe Souchong.
Odsiewy lub pył:
Są to przede wszystkim najdrobniejsze okruchy liści, które wykorzystuje się do herbat ekspresowych w torebkach, gdyż muszą się szybko zaparzyć. Do ich określenia dodajemy literę F ( od ang. fannings) lub D (od ang. dust)
- OF – Orange Fannings;
- BOPF – Broken Orange Pekoe Fannings
- PF – Pekoe Fannings
- BPF – Broken Pekoe
- RD – Red Dust;
- FD – Fine dust;
- GD – Golden Dust;
- SRD – Super Red Dust;
- SFD – Super Fine Dust;
- BMF – Broken Mixed Fannings.